06 November 2009

Celcom Broadband Setting

To setup the (Modem / Datacard) for broadband connection is not to hard. Here, are the steps to set your  device configuration for Celcom 3G broadband. This configuration is work for all type of modem if you have a knowledge about it.

  • Refer to the manual on how to install the software and the driver.
  • On your desktop, you will see a Celcom Broadband icon (Celcom Broadband icon will appear if you are using original modem provide by Celcom). Double click it to open dashboard application.
  • If there ask a pin code, enter 1234 (this is the default PIN unless you have changed the PIN). If not, just follow another step.
  • Go to Tools and select option, there you can see General | Test message | Profile Management | Network.
  • Then go to network, to choose network type. Select WCDMA preferred, why WCDMA preferred? this will allow the network automatic change from 3G to EDGE when 3G coverage sometime not available at your location.
  • Click apply if you are ready change the network and go to profile management and configure connection setting.
  1. Click New and enter the profile name. Eg: Celcom 3G.
  2. Authentication – key in access number *99#
  3. Username: NO username
  4. Password: NO password
  5. DNS Settings choose Dynamic.
  6. APN and Additional Settings: Static - APN: celcom3g
  7. IP Settings: Dynamic
  8. Authentication Protocol: CHAP
  9. WINS Settings: Dynamic
  • Click on Save button and Ok to accept the configuration.
  • Finally, click Connect and start surfing with your Celcom broadband.
This article is clear for your? If not please leave your comments.

45 comments :

  1. what about network type? gsm/ wdcma . which i have to choose? i suscribed d98 emm but i get d68 only

    ReplyDelete
  2. @Faezahkeichan:
    All people will usually choose WCDMA. Because if you select GSM, you will get GPRS and EDGE speed only. After that if you a customer who subscribed to D98 package, but the speed you get is same with D68. First, check your coverage. what reason is?. If your area does not have a HSDPA coverage, you will gain speed same with D68 package.

    ReplyDelete
  3. Kau nie mcm copy paste je cerita nkau nie...abis kalau orang yg takde software dr celcom tu mcm mana nak setting manual dia,cube nkau terangkan kat sini aku nak tengok...

    ReplyDelete
  4. Hbs da setting mcm tu, x kn nk ubat celcom4g kot..Call aku saje...setting celcom pe ko nak tp i bkn celcom customer service aku cume celcom sales representatives jek...lebih2 ko tanye aku pun x gune sbb aku x di bayar..kalo ko nak sign up,beli modem blh arr aku layan ko lebih2...

    P/S : mangkuk lain kali write ur name..kalo xde alu panggil mangkuk jek..

    ReplyDelete
  5. Bro

    The system wont allow me to changed like u mentioned below. Is there anyway that I can crack / hack this software so that I can enable it?

    Then go to network, to choose network type. Select WCDMA preferred, why WCDMA preferred? this will allow the network automatic change from 3G to EDGE when 3G coverage sometime not available at your location.

    ReplyDelete
  6. WCDMA preferred is good for none stable coverage area..

    ReplyDelete
  7. i m using windows 7 but my celcom broadband not function. before this when i use windows vista, it have no problem at all. can someone help me how to set up broadband on windows 7?

    ReplyDelete
  8. first i want to know, what kind of gadget are u using.. make ? Huawei or any & model.....

    ReplyDelete
  9. mcm na aku nk dptkan balik software nie... aku terupdate ke vodafone, secara tak sengaja, sbb aku pakai win 7.. aku igt, bila install software nie, yang built in software asal tak kacau, tp len plak jdnya, aku pnya pakej yang free modem tu... byar rm 100,.

    ReplyDelete
  10. Kalo nak dashboard yang asal celcom punye xde bro,ko gune jek dashboard Mobile Partner same je,cume logo celcom je xde....

    ReplyDelete
  11. mcm mne nk tuka dri line edge celcom ke hspda?

    ReplyDelete
  12. Klik kat network dan pilih network type....

    ReplyDelete
  13. sye sekarang pakai plan rm48 sbln..
    mcm mne sye nk tukar plan laen...

    ReplyDelete
  14. Call celcom customer service, 1111 atau walk in ke celcom branch..

    ReplyDelete
  15. saya pakai modem CSL, rm48/month. boleh ke nak bagi laju, slow sngt la...

    ReplyDelete
  16. tukar package la kawan...

    ReplyDelete
  17. saya baru beli broadband petang tadi..dalam pukul 3-4 mcm tu la..saya dh follow step yang awk bagi ni..tp stil juga tak boleh on9..ke saya kena tunggu 24hrs br blh guna..bila sy connect je, dia keluar mcm ni " u cant connect b4 register an available network"..hope awk dpt membantu

    ReplyDelete
  18. thnk johnytim for the info

    ReplyDelete
  19. aq pkai rm68 dpt bandwith 5GB sebulan speed lak 500kbps pagi petang

    ReplyDelete
  20. mana nak dapat software tu? aku amek pakej 98, bayar 100 dapat modem. tapi xde ape software pun..

    ReplyDelete
  21. Celcom Band untuk pakej 48 sebulan bila dah sampai 1 GB penggunaan, lepas tu limit 10kbps je!

    ReplyDelete
  22. sya bayar 98sbln tp knapa slow ek?

    ReplyDelete
  23. i wan to ask is my broadband cannot connect due to port is closed, how to solve it?

    ReplyDelete
  24. check your bill..

    ReplyDelete
  25. macam mane nak tukar edge celcom ke hspda?
    sya dh cuba klik kat network tapi tak bole adjust langsung.dh lock.
    sblum ni ok sya guna hspda tp berape ari lepas ade problem x leh connect (error-68)sya contact customer careline dia soh tukar edge.diaorg ckp dlm 2-3 jam 3G akan ok.so pe sya perlu buat

    ReplyDelete
  26. i tgk ada 2 software untuk celcom broadband nie
    satu celcom broadband manager and satu lagi celcom broadband sahaja. bile i tgk hanya software celcom broadband yang ada WCDMA.

    dlm huawei usb stick saya, hanya ada celcom broadband manager. mana yang boleh download untuk software celcom broadband SAHAJA.

    TQ.

    ReplyDelete
  27. modem type ZTE, under Tune Talk prepaid anyway to use its data service? meaning any tweaking of profile settings etc? thnx a lot!

    ReplyDelete
  28. why my broadband speed alway between 0.00 until 0.?? as slow as a snail.(T.T)

    ReplyDelete
  29. anyway for me to upgrade my firmware to more faster speed and less heat on the device?

    ReplyDelete
  30. upgrade your firmware also same....broadband speed is depend on your network coverage and how many user at your location....

    ReplyDelete
  31. x bole pilih network type la..

    ReplyDelete
  32. kalau tunetalk nak setup broadband modem, macam mana ya?

    ReplyDelete
  33. My broadband celcom cant be used on my dell xps15 L501x Kindly help me. Urgent I sm going crszy over this problem.

    ReplyDelete
  34. My broadband celcom cant be used on my dell xps15 L501x Kindly help me. Urgent I sm going crszy over this problem.

    ReplyDelete
  35. Thanks bro...terbaik!!!!

    ReplyDelete
  36. bro, kalau mcm limited connection/no internet access mcm mana ye?

    broadband : HUAWEI model : E153u-1
    pakej : celcom 1 malaysia (RM25/SEBULAN)

    TQ

    ReplyDelete
  37. bro, kalau mcm limited connection/no internet access mcm mana ye?

    broadband : HUAWEI model : E153u-1
    pakej : celcom 1 malaysia (RM25/SEBULAN)

    TQ

    ReplyDelete
  38. bro, kalau mcm limited connection/no internet access mcm mana ye?

    broadband : HUAWEI model : E153u-1
    pakej : celcom 1 malaysia (RM25/SEBULAN)

    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. cek celcom coverage kawasan ko dlu sebelum beli. kalau edge je support, baik tak payah slow. try cek telco lain..

      Delete
  39. cipap cipap cipap ahh ahhhh

    ReplyDelete
  40. bro,kalau "the remote server is not responding in a timely fashion" ni apa problem dia?

    ReplyDelete
  41. bro, saya x boleh nak connect celcom broadband saya. prompt msg dia, "cant connect before register an available network". before ni boleh connect dan guna. dont know knp tiba2 x boleh. saya guna window 7 and modem broadband Huawei e156g. boleh tolong mcmna nak setup or solve this problem x? tenkiuu

    ReplyDelete
  42. cmne nak tukar ke LTE??dh tukar,tp xdpt..area dmnsara LTE..

    ReplyDelete
  43. cmne nak tukar ke LTE??dh tukar,tp xdpt..area dmnsara LTE..

    ReplyDelete